Loka šaušana kā dzīves veids

     „Pirmo reizi uz lokšaušanu aizgāju 89. gadā. Tad vēl bija sporta klubs „Optimists”. Mūsu treneris tolaik bija Ivo Lipste. Sāku trenēties un man iepatikās. Tad brīvās Latvijas laikos viss izputēja”, tā par saviem pirmajiem treniņiem stāsta Gints Jonasts, lokšāvējs ar kustību traucējumiem.  
     Lokšaušanai Gints atkal pievērsās pirms pieciem gadiem. Sākumā viņš šāva stāvot kājās, tagad - sēdus. Šobrīd Gints savu meistarību pilnveido kopā ar Latvijas lokšāvēju izlasi, trenera Eduarda Lapsiņa vadībā.
     „Šo sporta veidu es izvēlējos tāpēc, ka tajā cilvēks ar kustību traucējumiem var sasniegt tādu pašu līmeni kā vesels cilvēks. Lokšaušanā nav noteikts kā tu šauj – sēdus vai stāvus. Galvenais, kur tu trāpi”. Vai ziema vai vasara – Gints trenējas vismaz piecas reizes nedēļā. Garākā distance lokšaušanā ir 90, bet olimpiskā – 70 metru. Diemžēl ziemas laikā šādi attālumi mūsu platuma grādos nav iespējami. Tāpēc jāaprobežojas ar 30 metriem. Ziemas mēnešos Gints šauj angārā, kur gaisa temperatūra turas mazliet virs nulles.

     „Lokšaušana man patīk. Tas jau ir dzīves veids. Man patīk, ka ir iespēja cīnīties un pierādīt, ka tu kaut ko vari. Bet, kad aiziet lielais sports, tad par veselības uzlabošanu jāaizmirst. Tad ir jātrenējas. Citreiz lietus laikā nācies pilnībā izmirkt”. Savu dzīvi Gints nevar iedomāties bez treniņiem. Tomēr šis sporta veids nav lēts. Vienas bultas cena - 40 latu. Tāpēc līdzās ikdienas treniņiem Ginta dzīvē ir arī darbs. Jau 15 gadus Rīgas Centrāltirgū viņš kopā ar mammu veido un pārdod ziedu kompozīcijas visiem dzīves gadījumiem.
Nākamajā gadā Gintam jāstartē Pasaules čempionātā Itālijā un divās sacensības Čehijā un Anglijā. Pasaules reitingā šobrīd Gints ir 15 vietā. ”Lielāko daļu izšķirs Turīna. Man nav komandas, tāpēc manas izredzes samazinās. Jātiek pirmajā trijniekā”, apņēmīgi secina Gints. Viņš ir cīnītājs. Uz sacensībām Čehijā (1200 km) pats brauc pie stūres un iegūstot sesto vietu, pats rullē atpakaļ. Pārējiem dalībniekiem, kam līdzi savi treneri, asistenti un psihologi,  mutes vaļā. Tagad Ginta mērķis ir Paralimpiskās spēles. (03.12.2010.)

Laura Leitāne
HansaMedia

Sarunu ar Gintu Jonastu skaties raidījumā „Kopā” sestdien, 4.decembrī,
LTV1 plkst. 17.45.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru